Om Helena

image

Jag kommer ursprungligen från Helgum utanför Sollefteå men växte upp i Umeå från och med hösten 2000. Våren 2001 började jag spela orgel  enligt suzukimetoden för Maria Axéll, organist i Umeå landsförsamling. Egentligen ville jag helst spela saxofon och klarinett på kulturskolan, men just då fanns inga lediga platser. Istället fick jag testa att spela orgel. När jag väl testade så tyckte jag inte att orgel var ett så tokigt instrument! Vid 13 års ålder tog jag mitt orgelspelarbevis och började vikariera som kyrkomusiker. Jag är otroligt tacksam att jag fick börja jobba så tidigt, då jag fick lära mig fantastiskt mycket genom utmaningarna i arbetet. År 2012 påbörjade jag mina studier för orgelprofessor Gary Verkade vid Musikhögskolan i Piteå.

År 2015 tog jag min kandidatexamen i kyrkomusik och fortsatte att studera samma höst vid Musikhögskolan i Piteå, LTU. Under hösten 2016 studerade jag även vid Hochschule für Musik und Tanz i Köln, för professor Margareta Hürholz.  Jag tog även privatlektioner av Thomas Schäfer-Winter i Stuttgart. Sommaren 2017 tog jag min konstnärliga masterexamen i solistisk orgel.

Jag har deltagit i ett flertal masterclasses för bland andra Bernhard Haas, Ludger Lohmann, Hans Fagius, Janette Fishell, Dan Lönnqvist, Pieter Dirksen och Karin Nelson. Jag är en återkommande gäst på den internationella orgelakademin i Lövstabruk, där en av Sveriges bäst bevarade barockorglar står, samt orgelakademin i Göteborg.

image
Vid orgeln i Leufsta Bruks kyrka, byggd 1728 av Johan Niclas Cahman.

image

Jag har under flera år varit verksam som ackompanjatör åt Erik Westbergs vokalensemble och har under år 2016-2017 varit med i ett antal inspelningar för en CD som släpptes den 7/10 – Chorus Gloriosus. Jag har bidragit som continuospelare med cembalo och orgel samt orgelsolist i ett antal större produktioner som exempelvis Händel: Messias, Haydn: Große Orgelsolomesse och Die Schöpfung, Vierne: Messe Solenelle, Fauré: Requiem, Bach: H-mollmässan, ett flertal kantater och Juloratoriet.

Under 2015 var jag med som organist i två av Tv4s produktioner – ”Halv åtta hos mig” samt ”Sverigequizen”.

Stipendier jag har mottagit är av Kungliga musikaliska akademin år 2014, Luleå stift år 2015 och av Stiftelsen Stellan, Sten och Märta Hähnels minnesfond år 2016.